Wedstrijd informatie

Wanneer je kiest voor wedstrijdzwemmen ga je, wanneer je er klaar voor bent, natuurlijk ook echte wedstrijden zwemmen. Best spannend de eerste keren, maar ook heel leuk want je hebt een hele baan voor jezelf en kunt elke keer jezelf verbeteren door een PR te zwemmen.

Uitnodiging voor de wedstrijd

Wanneer je trainer heeft aangegeven dat je wedstrijden mag zwemmen, ontvangen je voor de wedstrijden waar je aan mee mag doen een uitnodiging van de wedstrijdcommissie. In deze uitnodiging staat alle informatie die van belang is voor de desbetreffende wedstrijd. Bijvoorbeeld: hoe laat we vertrekken, waar de wedstrijd is, welke afstanden je zwemt, wie de coaches zijn en welke ouders zijn ingedeeld als rijder.

Welke wedstrijden doen we aan mee

Avéna zwemt in ieder geval mee aan de volgende wedstrijden, alle wedstrijden bestaan uit meerdere wedstrijden per jaar:

 • Competitie (alle leeftijden)
 • Minioren/junioren (alleen de minioren en junioren)
 • Junioren/Jeugd/Senioren (junioren en ouder)
 • Fryselcup (alle leeftijden)
 • Regiokampioenschappen
 • Miniorenfinales
 • Limietwedstrijden
 • Medaillewedstrijden

Meer informatie over deze wedstrijden is te vinden op deze site onder wedstrijdzwemmen.

Wat moet je meenemen naar een wedstrijd

 • Je zwemkleding, badmuts en zwembril;
 • 2 handdoeken, 1 voor tijdens de wedstrijd en 1 voor na het douchen. Een badjas vinden sommigen ook erg fijn.
 • Je Avéna-kleding.
 • Gezond eten en drinken zoals brood, fruit en water. Bedenk dat een wedstrijd gemiddeld zo’n 2,5 uur duurt (exclusief reistijd en een half uur inzwemmen) en soms ook tijdens etenstijd is. Snoepen is tijdens de wedstrijd niet toegestaan. 

Regels bij zwemwedstrijden

Als eerste is het natuurlijk super leuk dat de kinderen worden aangemoedigd.

Bij zwemwedstrijden komt het vaak voor dat kinderen naar hun (groot)ouders willen of eerder worden opgehaald, omdat zij hun afstanden al hebben gezwommen. 

Als club willen we graag dat iedereen tot het einde blijft om ook de zwemmers die aan het eind zwemmen te kunnen aanmoedigen, dat vind je zelf immers ook leuk!

En natuurlijk mag je in de pauze even bij je ouders kijken.

Rijden naar  zwemwedstrijden

De wedstrijdcommissie geeft in de uitnodiging aan welke ouders zijn ingedeeld om te rijden. Daarbij staan ook altijd twee reserverijders. Kun je niet rijden, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen. 

Verder gaan we er altijd vanuit dat in iedere auto naast de rijder 4 zwemmers kunnen. We verzamelen bij het zwembad Swimfun en de rijder brengt na afloop van de wedstrijd de kinderen weer op hun thuisadres. De rijder is ervoor verantwoordelijk dat dezelfde kinderen mee teruggaan in de auto als die heen zijn mee gereden. Na de wedstrijd dient de rijder zich af te melden bij de coach, zodat de coach weet welke auto’s zijn vertrokken. De coach vertrekt als laatste.

Onder het kopje vrijwilliger is aangegeven dat het rijden heel mooi gecombineerd kan worden met klokken of coachen zonder dat het je extra tijd kost.

Vrijwilligers

Zoals vele sportverenigingen kan ook Avéna altijd meer vrijwilligers gebruiken. Per zwemwedstrijd hebben we gemiddeld 4 tot 5 vrijwilligers nodig. Dit zijn coaches en klokkers. Dus lijkt het je leuk om te coachen of te klokken laat dit dan weten aan de wedstrijdcommissie door een mailtje te sturen naar wedstrijdcommissie@avena.nl

Wanneer je klokker wilt worden, wordt de klokcursus door Avéna betaald. Deze bestaat uit 4 avonden waarin je van alles wordt uitgelegd over de verschillende zwemslagen.

Wanneer je coach wilt worden, ga je een aantal malen mee met een ervaren coach.

En vergeet niet dat je ook af en toe moet rijden, en het dan heel makkelijk kunt combineren met klokken of coachen dus extra tijd hoeft het niet te kosten. Bovendien leer je iets over zwemmen, wat ook weer leuk is voor de kinderen.

Vragen over wedstrijden

Neem contact op met je trainer of met de wedstrijdcommissie.